Aloë Vera

Aloë vera is een van de meest gebruikte geneeskrachtige planten en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt in de volksgeneeskunde en traditionele geneeskunde. Het is een van de meer dan 400 soorten Aloë die tot de Liliaceae familie behoren en oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen. Aloë vera wordt vaak de helende plant genoemd. Het bevat verschillende biologisch actieve bestanddelen, waaronder vitaminen, mineralen, polysachariden, aminozuren, anthrachinonen, enzymen, ligninen, saponinen en salicylzuren.

Aloë gel wordt gebruikt bij paarden met zonnebrand en contactovergevoeligheid tijdens allergische huidreacties. Aloë vera wordt gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering en uitwendig bij kleine brandwonden, ringworm, modderkoorts (schrammen), insectenbeten en zweren.

Behandeling voor huidaandoeningen

Plaatselijke toepassing van aloë vera gel (3 keer per dag gedurende een week) bleek effectief te zijn bij paarden met milde gevallen van ringworm, schrammen (modderkoorts) en contactovergevoeligheid.

Wondhelende eigenschappen

Van polysachariden uit de aloë vera plant is ontdekt dat ze helpen om wonden sneller te laten genezen, vooral die door brandwonden. In Trinidad gebruikt de lokale bevolking aloë vera om paarden met pijnlijke gewrichten te helpen; ze mengen de aloë tot een pasta en leggen verband over het gewricht als een kompres.

Antibacteriële eigenschappen

Aloë vera kan helpen bij het remmen van de groei van Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa en Salmonella typhi.