Arginine (Arg) is een conditioneel essentieel aminozuur bij veulens, jonge opgroeiende paarden, drachtige merries, of tijdens het herstel van een ziekte, infectie of traumatisch letsel. Arginine is fysiologisch actief in de L-vorm (L-Arg) en neemt deel aan de eiwitsynthese in cellen en weefsels. Arginine is belangrijk voor de doorbloeding, de ureumcyclus en het stikstofmonoxide gehalte. Er zijn aanwijzingen dat langdurig gebruik de afgifte van hormonen beïnvloedt.

Wanneer paarden te veel van het aminozuur lysine binnenkrijgen, of te weinig eiwitten in hun dieet, hebben ze een verhoogd risico op een tekort aan arginine. Een arginine tekort bij paarden kan de insuline secretie, de vetstofwisseling in de lever en de glucose productie aantasten. Paarden kunnen tekenen vertonen van spierzwakte, haaruitval, slechte kwaliteit manen en staart haar dat gemakkelijk breekt, vertraagde wond genezing en lever schade.

Het is aangetoond dat het aanvullen van de voeding van paarden met l-arginine de absorptie van andere aminozuren bij merries kan veranderen. Hoge doses l-arginine kunnen maagdarm stoornissen veroorzaken die voorafgaan aan diarree.