Venkel is rijk aan diverse etherische oliën, vette olie, flavonoïden en fyto-oestrogenen. Ook bevat het eiwitten, kaliumzouten, vitamine B en vitamine C.

Venkel voor de spijsvertering
De vruchten van venkel hebben een darmgasafdrijvende werking en kan dus heel goed worden ingezet bij paarden die gevoelig zijn voor gaskoliek, opgeblazen zijn of last hebben van overmatige gasvorming. Ook helpt het darmkrampstillend. Venkel heeft daarnaast een eetlustopwekkend effect en heeft het een positief effect op de maag. Het helpt de maag en darmperistaltiek te verbeteren.

Venkel voor de luchtwegen
Bij hoesten, overmatig slijm, bronchitis en verstopte luchtwegen heeft venkel een positief effect. Venkel werkt namelijk krampstillend op de luchtwegen en heeft het een slijmoplossende werking. Tevens bevordert het de trilhaarbeweging van de slijmvliezen in de luchtwegen waardoor slijm gemakkelijker afgevoerd kan worden. Op de luchtwegen heeft venkel ook een ontstekingsremmende functie.

Venkel kan tevens aan lacterende merries worden verstrekt, het stimuleert namelijk de melkproductie als deze onvoldoende is.